AI & texter - hur ska vi tänka?

AI har gått från att vara något futuristiskt till att bli en del av vår vardag, även inom skrivande och copywriting. Men vad innebär det egentligen för dig som skriver texter till ditt företag? Är AI en revolution som kommer att göra alla till bättre skribenter eller finns det fallgropar vi bör se upp med?

Låt oss prata vidare om hur vi bäst kan använda AI för att gynna ditt varumärke - och vad du bör se upp med!

Först fördelarna!

AI har snabbt blivit ett populärt verktyg för skribenter och marknadsförare tack vare sin förmåga att effektivisera och förbättra skrivprocessen. Jag använder själv chatGPT dagligen, tycker nästan den har blivit som en liten kompis och kollega - uppskattat av mig som sitter hemma själv och jobbar.

Bra områden att använda AI är:

  1. Generera idéer och innehåll

    Perfekt när du kört fast och behöver nya vinklar eller idéer! AI hjälper till att analysera trender, skanna stora mängder data och snabbt ge dig förslag på rubriker, ämnen och innehåll som är aktuella och passar din målgrupp.

  2. Förbättra språket och läsbarheten

    AI-verktyg kan hjälpa till att finslipa ditt språk, föreslå bättre ordval och göra texten mer lättläst. Du får hjälp att undvika vanliga skrivfel och kan snabbt se hur dina texter kan bli ännu skarpare. Om du skriver mycket vet du hur lätt det är att fastna i vissa ordval eller floskler - att bolla med AI då är guld, på fem sekunder har du 10 nya ord som betyder samma sak.

  3. SEO-optimering

    Vill du att din text ska synas på Google? SEO-texter är supersvåra att skriva, de blir lätt stolpiga och okreativa. AI hjälper till att hitta rätt sökord och optimera innehållet för att öka synligheten online.

    (Vill du lära dig mer om sökmotoroptimering? Lär dig av proffsen på https://grandur.se)

  4. Automatiserad korrekturläsning

    AI-verktyg som Grammarly kan hitta stavfel, grammatiska misstag och göra förbättringsförslag snabbare än de flesta människor kan. Spar mycket tid!

  5. Skapa anpassat innehåll för olika plattformar

    AI kan hjälpa dig att anpassa ditt budskap för olika plattformar och målgrupper. Det gör det enklare att skapa innehåll som är skräddarsytt för sociala medier, nyhetsbrev eller bloggar – utan att du behöver skriva om allt från grunden.

Men det finns också nackdelar…

Ganska många faktiskt - se upp med det här:

  1. Brist på originalitet

    AI genererar innehåll snabb - men det kan aldrig ersätta den mänskliga kreativiteten och originaliteten. Risken är att innehållet blir generiskt, tråkigt och saknar den unika röst som bara du kan tillföra.

  2. Faktafel & andra missar

    AI är bra på att bearbeta data, men det betyder inte att all information den genererar är korrekt. Du får ändå alltid dubbelkolla fakta och se till att det du publicerar är korrekt. Slarvar du med det kommer du skada ditt varumärke.

  3. Tonalitetsmissar

    AI förstår inte känslor och sammanhang. Det gör att texter ofta känns opersonliga, stela eller missar den ton som krävs för att nå fram till din målgrupp på rätt sätt.

  4. Överdriven SEO-fokusering

    AI kan hjälpa till med SEO men om fokus ligger för mycket på algoritmer och sökord riskerar texten att tappa sin mänskliga touch och kännas mer som om den är skriven för Google än för riktiga läsare.

  5. Akta dig för plagiat!

    Eftersom AI arbetar utifrån existerande innehåll finns det en risk att resultatet liknar andra texter lite för mycket. Se till att du anpassar och redigerar för att skapa ett innehåll som är ditt eget - det märks direkt om du bara kopierat direkt från ditt AI-program.

AI är ett bra verktyg i ditt skrivande och kan hjälpa tid att spara tid, komma med förbättringar och nå ut till rätt målgrupp.

Men det är bra att komma ihåg att AI är just ett verktyg – det ska stödja, inte ersätta den mänskliga kreativiteten och känslan. Och att skriva bra texter tar fortfarande lång tid - för även om AI hjälper till så går ändå mycket tid åt till att efterarbeta texten!

Föregående
Föregående

Jag utvecklas, därför är jag.

Nästa
Nästa

Storytelling - nyckeln till ditt varumärke.